Gemeenschapskrant

Creatieve workshops in het Nederlands

16/11/23

Zeker tot eind januari kunnen anderstalige inwoners van Drogenbos en omstreken in het FeliX Art & Eco Museum enkele donderdagavonden per maand deelnemen aan creatieve workshops in het Nederlands.

Met laagdrempelige workshops proberen vzw ‘de Rand’ en Fanny Houze van vzw Nany Vanille anderstalige inwoners uit de faciliteitengemeenten Nederlands te doen spreken. Fanny Houze van vzw Nany Vanille en Mikoyan Lamonte, stafmedewerker bij GC de Muse, slaan hiervoor de handen in elkaar.

Van willen naar durven

‘In Drogenbos en de andere faciliteiten gemeenten wonen veel anderstaligen, maar de gemeenten liggen wel in Vlaanderen. Daarom is het belangrijk om de inwoners op weg te helpen naar het Nederlands’, legt Fanny uit. ‘De wil om Nederlands te praten is er wel degelijk. Ik ontmoet vaak ouders die echt Nederlands zouden willen spreken, al is het maar om met de leerkrachten in gesprek te gaan. Alleen durven de meesten het niet. Ikzelf ben ook zo. Ik heb een vijftiental jaar in Drogenbos gewoond en ben nu sinds enkele jaren inwoner van Sint-Genesius-Rode. Via onder meer de school, de radio en mijn werk kom ik in contact met het Nederlands. Maar toch voel ik nog een vorm van gêne omdat ik weet dat ik fouten ga maken. Dat zou me niet mogen tegenhouden, maar in de praktijk gebeurt dat toch. Als iemand me aanspreekt in het Nederlands, antwoord ik altijd in het Nederlands. Maar als die persoon overschakelt naar het Frans, doe ik dat ook. En ik ben niet de enige.’

Leuke workshops

Met de wekelijkse workshops, waar een vijftiental mensen aan kunnen deelnemen, hopen Fanny en Mikoyan anderstaligen Nederlands te doen praten. ‘We hebben een leuk programma uitgewerkt. Dat gaat van pompoenen versieren tot speculaas bakken en kerstdecoratie maken’, zegt Fanny. ‘De workshops worden in goede banen geleid door een tweetalige begeleidster. Ikzelf doe ook mee, maar wel als leerlinge. Het wordt een leuke bedoening, en dat is net de opzet. De drempel zo laag mogelijk leggen en duidelijk maken dat Nederlands spreken niet zo moeilijk is als velen denken. Maar om Nederlands te kunnen praten, moet je de taal ook echt gebruiken. Je kan woorden leren, maar als je ze niet gebruikt, ben je ze zo weer kwijt.’

Gratis deelname

Door de bijdrage van vzw ‘de Rand’ valt ook de financiële drempel weg. Deelnemen aan de workshops is immers gratis. ‘Anderstaligen oefenkansen Nederlands geven, daar staan wij als vzw ‘de Rand’ helemaal achter en daar willen wij op inzetten. Het is fijn dat we hiervoor met Fanny en haar vzw kunnen samenwerken, want zij heeft een groot netwerk in Drogenbos. Ik ben blij dat we elkaar hebben gevonden. De eerste reeks workshops loopt tot eind januari. Als ze een succes zijn, zouden we ze graag voortzetten’, zegt Mikoyan. ‘Ik denk dat we met dit initiatief een gat opvullen. Het is mogelijk om in Drogenbos en omgeving lessen Nederlands te volgen, maar dat schoolse schrikt sommige mensen af. Al is het natuurlijk de bedoeling dat de leerlingen tijdens de workshops ook bijleren. Ze leren in het Nederlands met elkaar omgaan, maar het gaat verder dan dat. We zetten per thema een reeks voorbeeldzinnen op papier die ze kunnen gebruiken. Als je woorden leest, sla je ze ook sneller op.’

Meer info? Stuur een mailtje naar mikoyan.lamonte@derand.be

Meer nieuws

  • vzw 'de Rand'

    Jaarbeeld 2023

    15/03/24

    2023. Een jaar van groei en succes voor vzw 'de Rand'. We zijn trots op de behaalde resultaten en sterke samenwerkingen. We zijn klaar voor nieuwe uitdagingen en kansen. Lees hier ons jaarverslag!

  • Gemeenschapskrant

    Hoe groen en rust combineren met drukte en bebouwing?

    14/02/24

    De druk op de Rand neemt toe: meer inwoners, meer verkeer, meer bebouwing, meer economische activiteit … Maar toch wil iedereen een groene Rand. Hoe valt dat te rijmen? En: hoe pakken een aantal gemeenten in de Rand dat aan?

  • Gemeenschapskrant

    Vrijwilliger in de kijker: Marie-Paul Neels

    14/02/24

    Vrijwilligerswerk is van onschatbare waarde. Ook in onze gemeente rekenen heel wat organisaties, verenigingen of scholen op de belangeloze inzet van vrijwilligers. Deze maand geven we het woord aan Marie-Paul Neels, die al vijf jaar aan de slag is als leesmoeder in gemeentelijke basisschool De Wonderwijzer.