Gemeenschapskrant

Sicca Silva zoekt oud beeldmateriaal uit Drogenbos

05/12/22

Sicca Silva, de heemkundige kring van de gemeente Drogenbos, heeft dezer dagen de handen vol. Eerst en vooral werken we aan het inventariseren en klasseren van alle documenten die ons ter beschikking worden of werden gesteld. Een belangrijke taak, want zo zorgen we ervoor dat de rijke geschiedenis van ons gemeenschapsleven niet verloren gaat.

Een andere belangrijke – en tijdrovende – taak is het digitaliseren van alle objecten die we in ons bezit hebben. Denk maar aan foto’s, gebruiksvoorwerpen, affiches en voorwerpen die aan verenigingen of privépersonen toebehoorden. Het is ons doel dat geïnteresseerde inwoners in de toekomst alle artefacten uit de geschiedenis van Drogenbos op digitale wijze kunnen raadplegen.

Er staan ook nieuwe initiatieven op stapel. Een eerste groot project is het reconstrueren van het onderwijs in Drogenbos vanaf december 1812 – toen werd de eerste onderwijzer in Drogenbos benoemd – tot op de dag van vandaag. Dat doen we aan de hand van bewaarde archieven en verslagen. Zo zijn we al in het bezit van een tekst die de oprichting van de school beschrijft. Wij hopen nog heel wat info te verzamelen. Alle hulp is welkom. Ons droomproject op langere termijn is het realiseren van een film over Drogenbos, die ver teruggaat in de tijd – we willen de allereerste filmbeelden ooit gedraaid in Drogenbos graag terugvinden. Daarom doen we een warme oproep aan iedereen: heb je op zolder, in de kelder of in een kast toevallig nog oud filmmateriaal over Drogenbos of over activiteiten in onze gemeente liggen? Laat het ons weten. We kunnen het filmmateriaal in bewaring nemen, of er een kopie van maken en je alles in de originele staat terugbezorgen.

Ons uiteindelijke streefdoel is de herinnering aan hoe Drogenbos vroeger was, wie er leefde en hoe, tijdloos te maken. Daarom blijven we op zoek naar oude foto’s, gebruiksvoorwerpen en documenten over de gemeente of haar inwoners. Laat ze niet verloren gaan en gooi ze zeker niet weg! Als je wil, kunnen we ze voor jou digitaliseren en achteraf onbeschadigd terugbezorgen.

Alvast bedankt! André Lerminiaux, voorzitter ad interim Contactadres: archivaris Hilda Jacquemijns, Grote Baan 111, Drogenbos, 02 37705 98 of hilda.jacquemijns@gmail.com

P.S. Wij hebben al een hele lijst van bijnamen van Drogenbossenaars. Maar die is zeker niet volledig. Wij willen hem graag aanvullen. Ken je er nog? Laat het ons weten. Wij publiceren binnenkort wat bijnamen met hun gegevens. Nu al een korte bloemlezing: De Rooige, Jetkes, Napoléon, Melle Swetgat, Baron Ziep, Wis Bellous, De Kozze, den Araab, Soike Krot enz. Van al deze namen hebben wij ook informatie zoals hun echte naam, hun woonplaats, hun beroep of andere gegevens. Jouw aanvulling aanvaarden we in grote dank.

Meer nieuws

 • Gemeenschapskrant

  Flavoria Theaterfestival

  24/05/23

  Noteer zondag 28 mei met stip in je agenda. Dan vormt Linkebeek het decor voor het Flavoria Theaterfestival. Pat Van Hemelrijck zorgt samen met BEEcause voor een wandeling waarbij je van de ene verbazing in de andere valt.

 • Gemeenschapskrant
  Gudrun Dewilde (l.) en Myriam Claessens

  Succesvolle eerste deelname aan Parkenparade krijgt vervolg

  20/05/23

  Wie wil weten hoe schilder-boer Felix De Boeck vroeger leefde, zakt op zondag 18 juni af naar het Felix-dorp in Drogenbos. Het FeliX Art & Eco Museum en de gemeente zetten die dag samen immaterieel erfgoed in de kijker. ‘We keren terug naar de tijd van Felix. Er zal van alles te beleven zijn.’

 • Gemeenschapskrant

  Palmyra-directeur Marc Derveaux (37) al zijn hele loopbaan actief in ouderenzorg

  15/05/23

  Voor Marc Derveaux voelt de job als directeur bij woonzorgcentrum Palmyra een beetje als thuiskomen. Het welzijn van de residenten is voor hem prioriteit nummer één. ‘Bewoners hebben hier een grote vrijheid.’