Gemeenschapskrant

Sicca Silva zoekt oud beeldmateriaal uit Drogenbos

05/12/22

Sicca Silva, de heemkundige kring van de gemeente Drogenbos, heeft dezer dagen de handen vol. Eerst en vooral werken we aan het inventariseren en klasseren van alle documenten die ons ter beschikking worden of werden gesteld. Een belangrijke taak, want zo zorgen we ervoor dat de rijke geschiedenis van ons gemeenschapsleven niet verloren gaat.

Een andere belangrijke – en tijdrovende – taak is het digitaliseren van alle objecten die we in ons bezit hebben. Denk maar aan foto’s, gebruiksvoorwerpen, affiches en voorwerpen die aan verenigingen of privépersonen toebehoorden. Het is ons doel dat geïnteresseerde inwoners in de toekomst alle artefacten uit de geschiedenis van Drogenbos op digitale wijze kunnen raadplegen.

Er staan ook nieuwe initiatieven op stapel. Een eerste groot project is het reconstrueren van het onderwijs in Drogenbos vanaf december 1812 – toen werd de eerste onderwijzer in Drogenbos benoemd – tot op de dag van vandaag. Dat doen we aan de hand van bewaarde archieven en verslagen. Zo zijn we al in het bezit van een tekst die de oprichting van de school beschrijft. Wij hopen nog heel wat info te verzamelen. Alle hulp is welkom. Ons droomproject op langere termijn is het realiseren van een film over Drogenbos, die ver teruggaat in de tijd – we willen de allereerste filmbeelden ooit gedraaid in Drogenbos graag terugvinden. Daarom doen we een warme oproep aan iedereen: heb je op zolder, in de kelder of in een kast toevallig nog oud filmmateriaal over Drogenbos of over activiteiten in onze gemeente liggen? Laat het ons weten. We kunnen het filmmateriaal in bewaring nemen, of er een kopie van maken en je alles in de originele staat terugbezorgen.

Ons uiteindelijke streefdoel is de herinnering aan hoe Drogenbos vroeger was, wie er leefde en hoe, tijdloos te maken. Daarom blijven we op zoek naar oude foto’s, gebruiksvoorwerpen en documenten over de gemeente of haar inwoners. Laat ze niet verloren gaan en gooi ze zeker niet weg! Als je wil, kunnen we ze voor jou digitaliseren en achteraf onbeschadigd terugbezorgen.

Alvast bedankt! André Lerminiaux, voorzitter ad interim Contactadres: archivaris Hilda Jacquemijns, Grote Baan 111, Drogenbos, 02 37705 98 of hilda.jacquemijns@gmail.com

P.S. Wij hebben al een hele lijst van bijnamen van Drogenbossenaars. Maar die is zeker niet volledig. Wij willen hem graag aanvullen. Ken je er nog? Laat het ons weten. Wij publiceren binnenkort wat bijnamen met hun gegevens. Nu al een korte bloemlezing: De Rooige, Jetkes, Napoléon, Melle Swetgat, Baron Ziep, Wis Bellous, De Kozze, den Araab, Soike Krot enz. Van al deze namen hebben wij ook informatie zoals hun echte naam, hun woonplaats, hun beroep of andere gegevens. Jouw aanvulling aanvaarden we in grote dank.

Meer nieuws

 • Gemeenschapskrant

  Hoe groen en rust combineren met drukte en bebouwing?

  14/02/24

  De druk op de Rand neemt toe: meer inwoners, meer verkeer, meer bebouwing, meer economische activiteit … Maar toch wil iedereen een groene Rand. Hoe valt dat te rijmen? En: hoe pakken een aantal gemeenten in de Rand dat aan?

 • Gemeenschapskrant

  Vrijwilliger in de kijker: Marie-Paul Neels

  14/02/24

  Vrijwilligerswerk is van onschatbare waarde. Ook in onze gemeente rekenen heel wat organisaties, verenigingen of scholen op de belangeloze inzet van vrijwilligers. Deze maand geven we het woord aan Marie-Paul Neels, die al vijf jaar aan de slag is als leesmoeder in gemeentelijke basisschool De Wonderwijzer.

 • Gemeenschapskrant

  Verdienstelijke Drogenbossenaar: Myriam Govers

  14/02/24

  Eind vorig jaar werd Myriam Govers oververdiend in de bloemetjes gezet als ‘verdienstelijke Drogenbossenaar’. Myriam is al 50 jaar bestuurslid van het Davidsfonds, waarvan 24 als voorzitter. Maar ze was ook haar hele leven de sterke vrouw achter haar man, die huisarts is, en speelde ook op die manier een belangrijke rol in onze gemeenschap.