Gemeenschapskrant

Sicca Silva zoekt oud beeldmateriaal uit Drogenbos

05/12/22

Sicca Silva, de heemkundige kring van de gemeente Drogenbos, heeft dezer dagen de handen vol. Eerst en vooral werken we aan het inventariseren en klasseren van alle documenten die ons ter beschikking worden of werden gesteld. Een belangrijke taak, want zo zorgen we ervoor dat de rijke geschiedenis van ons gemeenschapsleven niet verloren gaat.

Een andere belangrijke – en tijdrovende – taak is het digitaliseren van alle objecten die we in ons bezit hebben. Denk maar aan foto’s, gebruiksvoorwerpen, affiches en voorwerpen die aan verenigingen of privépersonen toebehoorden. Het is ons doel dat geïnteresseerde inwoners in de toekomst alle artefacten uit de geschiedenis van Drogenbos op digitale wijze kunnen raadplegen.

Er staan ook nieuwe initiatieven op stapel. Een eerste groot project is het reconstrueren van het onderwijs in Drogenbos vanaf december 1812 – toen werd de eerste onderwijzer in Drogenbos benoemd – tot op de dag van vandaag. Dat doen we aan de hand van bewaarde archieven en verslagen. Zo zijn we al in het bezit van een tekst die de oprichting van de school beschrijft. Wij hopen nog heel wat info te verzamelen. Alle hulp is welkom. Ons droomproject op langere termijn is het realiseren van een film over Drogenbos, die ver teruggaat in de tijd – we willen de allereerste filmbeelden ooit gedraaid in Drogenbos graag terugvinden. Daarom doen we een warme oproep aan iedereen: heb je op zolder, in de kelder of in een kast toevallig nog oud filmmateriaal over Drogenbos of over activiteiten in onze gemeente liggen? Laat het ons weten. We kunnen het filmmateriaal in bewaring nemen, of er een kopie van maken en je alles in de originele staat terugbezorgen.

Ons uiteindelijke streefdoel is de herinnering aan hoe Drogenbos vroeger was, wie er leefde en hoe, tijdloos te maken. Daarom blijven we op zoek naar oude foto’s, gebruiksvoorwerpen en documenten over de gemeente of haar inwoners. Laat ze niet verloren gaan en gooi ze zeker niet weg! Als je wil, kunnen we ze voor jou digitaliseren en achteraf onbeschadigd terugbezorgen.

Alvast bedankt! André Lerminiaux, voorzitter ad interim Contactadres: archivaris Hilda Jacquemijns, Grote Baan 111, Drogenbos, 02 37705 98 of hilda.jacquemijns@gmail.com

P.S. Wij hebben al een hele lijst van bijnamen van Drogenbossenaars. Maar die is zeker niet volledig. Wij willen hem graag aanvullen. Ken je er nog? Laat het ons weten. Wij publiceren binnenkort wat bijnamen met hun gegevens. Nu al een korte bloemlezing: De Rooige, Jetkes, Napoléon, Melle Swetgat, Baron Ziep, Wis Bellous, De Kozze, den Araab, Soike Krot enz. Van al deze namen hebben wij ook informatie zoals hun echte naam, hun woonplaats, hun beroep of andere gegevens. Jouw aanvulling aanvaarden we in grote dank.

Meer nieuws

 • Gemeenschapskrant

  De Rand is een economische topregio

  05/12/22

  Wat betekent de Rand als economische regio? Veel, zo blijkt. Het is een productieve en welvarende regio, goed voor 8,7 % van de totale bruto toegevoegde waarde van het hele Vlaamse Gewest

 • Gemeenschapskrant

  Melissa Palomo Lopez (39) wil Drogenbos laten bruisen

  05/12/22

  Als deskundige bij de dienst Vrije Tijd en Communicatie zorgt Melissa Palomo Lopez (39) er mee voor dat er in Drogenbos heel wat te beleven valt. De Cinéclub is het nieuwste initiatief. ‘We bereiken er mensen mee die we op andere evenementen nog niet hadden gezien.’

 • Gemeenschapskrant

  Gemeentescholen ontdekken geschiedenis van Drogenbos

  05/12/22

  Erfgoed is overal in Drogenbos, en dus trekken de leerlingen van de gemeentescholen geregeld op ontdekkingstocht. Zo laat het vijfde leerjaar van Le Petit Chemin zich het hele jaar onderdompelen in het leven van Felix De Boeck, terwijl de vierdejaars van De Wonderwijzer hun erfgoedwandeling zullen digitaliseren voor het grote publiek.