Gemeenschapskrant

Dansgroep DoSiDo blaast 40 kaarsjes uit

08/05/24

Dansgroep DoSiDo is in Drogenbos en de omliggende gemeenten een naam als een (welluidende) klok. De groep werd 40 jaar geleden opgericht en dat vierde ze op zaterdag 4 mei in gemeenschapscentrum de Moelie in Linkebeek.

Tine De Wilde

Onder het thema ‘40 jaar framily’ werd een volgelopen Moelie meegevoerd in een inspirerend liefdesverhaal dat 40 jaar geleden begon en nog altijd springlevend is. Meer dan 50 dansers gaven het beste van zichzelf en zorgden voor geestdriftige reacties bij het talrijk opgekomen publiek.

4 danslocaties

Waar konden we beter aankloppen om wat meer te weten te komen over de jubilerende vereniging dan bij Nouche Sents? Zij stond mee aan de wieg van DoSiDo en is er vandaag nog altijd volop bij betrokken. Nouche: ‘Oorspronkelijk zijn we gestart met een volksdansgroep voor kinderen vanaf 3 jaar. Hoeveel mensen er sindsdien al zijn komen dansen bij DoSiDo valt moeilijk te zeggen, maar dat zullen er meer dan 2.000 zijn! Ieder jaar opnieuw verwelkomen we tientallen nieuwe leden. Daarom ook dat we in verschillende zalen dansen. Op maandag is er een groep die danst in de Moelie en een andere in de gemeentelijke feestzaal hier in Drogenbos. Op vrijdag dansen we in de Regenboog in Drogenbos en er is een groep die de benen strekt in de Moelie. Op zaterdag dansen de kleinsten in de Passage in Drogenbos.’ Inmiddels is Elke, de dochter van Nouche, erbij komen zitten. ‘Ook voor de volwassenen hadden we al snel een aanbod, en dat zorgde voor een positieve stimulans. Doorheen de jaren zijn we gegroeid en uitgebreid. Daardoor hebben we nu niet alleen verschillende groepen en leeftijdscategorieën, maar ook diverse dansstijlen. Ons aanbod mag gezien worden, en is heel gevarieerd, voor jong en oud: predans (voor 1e, 2e en 3e kleuterklas), hiphop kids (1e, 2e en 3e leerjaar), hiphop teens (4e, 5e en 6e leerjaar), hiphop (vanaf het 1e secundair), dance work-out (vanaf 25 jaar) en ten slotte Jemenieters (voor volwassenen).’

Gepassioneerde docenten

Al die danslessen worden begeleid door docenten die DoSiDo vaak al goed kennen. ‘Oceana begon hier al op 4-jarige leeftijd te dansen. Doorheen de jaren heeft zij verschillende dansstijlen ontdekt, zowel binnen als buiten onze dansgroep. Dansen is echt haar passie en in oktober 2021 behaalde zij haar diploma ‘dansdocent’. Een andere lesgeefster is Shaddai. Zij is 26 jaar en startte op 12-jarige leeftijd met dansen bij Pirouette, waar ze de basis en de cultuur van hiphop leerde kennen. Zij heeft al enkele jaren danservaring en is heel enthousiast om haar passie te delen met haar dansers. Dan hebben we ook nog Tessa. Zij kan zich de jaren dat ze niet aan het dansen was, niet meer herinneren. (lacht) Als tiener startte ze haar dansparcours bij Helicon, waar ze ook nu nog danst. Op een dag kreeg ze de kans om haar dansdiploma te behalen en dat was een droom die uitkwam. Ze heeft al heel wat ervaring – vorig jaar gaf ze ook lessen aan senioren – en met haar diploma van Danskant op zak, enkele jaren danservaring en heel wat enthousiasme hoopt ze ook de dansers van DoSiDo veel dansplezier te bezorgen.’ En dan zijn er uiteraard nog Elke en Nouche zelf. Elke zette dankzij haar mama al op 4-jarige leeftijd haar eerste pasjes in de danswereld. In 2007 behaalde ze haar diploma van dansdocent. Nouche gaf enkele jaren geleden de fakkel van DoSiDo-voorzitter door aan Elke, maar blijft met veel plezier lesgeven. Dansen is voor haar heel ontspannend en een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen. Beiden zijn het erover eens: ‘Het blijvende succes van DoSiDo? Er is geen verschil in aanpak tussen 40 jaar geleden en vandaag. Plezier staat nog steeds voorop en iedereen is bij ons welkom. Onze dansers komen zowel van Drogenbos als de omliggende gemeenten Ukkel, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw en Linkebeek.’

Voor jong en oud

En waarom mensen graag komen dansen bij DoSiDo? We vroegen het tijdens een dansles aan enkele van de dansers zelf – jong en oud. Rita: ‘Ik kom hier al 10 jaar dansen! Ik woonde vroeger in Drogenbos en nu in Ukkel, maar ik blijf DoSiDo trouw. Het is hier heel plezant, ontspannend en we kunnen rekenen op een goed team.’ De jonge Eden: ‘Het is keitof en wij amuseren ons goed. Wij willen het altijd zo goed mogelijk doen.’ En Madeleine: ‘Wij voelen ons echt welkom en het is hier echt ontspannend. Het kan niet de bedoeling zijn om stress te krijgen.’ (lacht) Vandaag is het jongste dansertje 2,5 jaar, de oudste danser 70. Opvallend is ook dat DoSiDo overwegend vrouwelijk is. Hoewel de meerderheid Franstalig is, worden de lessen in het Nederlands gegeven. Een ideale manier om op een speelse manier de kennis van het Nederlands bij te spijkeren. Als zichzelf respecterende vereniging heeft DoSiDo ook een huisreglement. De leerlingen zijn verzekerd tegen ongevallen tijdens de lessen, eventuele voorstellingen en optredens en op de kortste weg van en naar huis als het lidgeld betaald is. Ook is in het huisreglement opgenomen dat de leden tijdig aanwezig moeten zijn in de les. Ouders zijn niet toegestaan in de danszaal, maar kunnen kijken vanuit de gang. Elk nieuw lid krijgt één T-shirt gratis. Wie wil, kan via mail nog een extra DoSiDo-T-shirt (10 euro) of -pull (35 euro) bestellen. Het lidgeld bedraagt 100 euro.

Tekst: Hugo Devillé
Foto: Tine De Wilde
Uit: Kaaskrabber mei 2024

Meer nieuws

  • Vacature stafmedewerker ICT

    28/06/24

    Vzw ‘de Rand’ zoekt een enthousiaste collega die energie krijgt van het inzetten van zijn/haar globale ICT-skills in een uitdagende en multisite (#8 locaties) omgeving. Onze ideale collega is een teamspeler die zelfstandig werkt en ook regelmatig op pad is om technische ondersteuning te bieden en ICT-oplossingen te implementeren op verschillende locaties. Daarom moet de stafmedewerker ICT op maat kunnen communiceren met collega's en externe stakeholders, én kennis kunnen overbrengen over nieuwe technologieën en ICT-oplossingen.

  • Toekomstforum pleit voor Vlaamse Randregio: Burgemeesters vragen meer middelen

    08/05/24

    In hun memorandum voor de komende parlementsverkiezingen vragen de burgemeesters van Halle-Vilvoorde, verenigd in het Toekomstforum, dat bij de verdeling van de middelen van het Gemeentefonds dit gebied voortaan erkend zou worden als Vlaamse Randregio.

  • Oekraïens futurisme in FeliX Art & Eco Museum: De droom van een nieuwe samenleving

    08/05/24

    ‘Futuromarennia. Een radicale droom voor een andere wereld.’ Zo heet de expo die in het FeliX Art & Eco Museum loopt. Of de vleugelpiano die uit het plafond neerdaalt, net als de Oekraïense futuristische werken, wil aantonen dat veranderen een kwestie van doorzetten en doorbreken is? Het woord is aan Sergio Servellón, directeur van het museum.