Gemeenschapskrant

Ten huize Felix De Boeck

24/02/22

Vorig jaar in mei ging de hoeve van Felix De Boeck weer open. expressie Een eerste publieksontsluiting, waar het FeliXart Museum samen met enkele inwoners van Drogenbos werkte aan de verdere invulling en enscenering van het bezoekersparcours. Vanaf dit jaar kan ook het grote publiek in de hoeve terecht.

© Tine De Wilde

In het voorjaar gaat de hoeve in grandeur open voor het grote publiek. Dankzij de inbreng van enkele Drogenbossenaren kunnen we de verhalen vertellen die achter enkele curiosa van Felix De Boeck en zijn leefomgeving schuilen. Het resultaat hiervan kan iedereen in de zolderruimte van de hoeve bewonderen. De zolderruimte van Felix was in zijn tijd ook een minimuseumpje, want toen bestond het FeliXart Museum nog niet. Daar ontving hij zijn entourage, vrienden en fans, onder wie koningin Fabiola, om zijn kunstwerken te tonen. Bij de opening tonen we de foto’s van tien Drogenbossenaren die een object uit de inboedel uitkozen dat voor hen een bijzondere persoonlijke waarde heeft, in hun eigen leven of in hun verhouding met de schilder-boer.

Chloé Turlotte, verantwoordelijke voor de publieksbemiddeling van het FeliXart Museum, nam een interview af met Drogenbossenaren die Felix direct of indirect kenden en die hun verhaal wilden vertellen, om ons verhaal over Felix te verrijken met nostalgie, erfgoedweetjes en anekdotes. En op deze manier wordt de zolderruimte ook meteen weer een plaats voor alle Drogenbossenaren, waar verschillende generaties, oude en nieuwe inwoners van Drogenbos elkaar kunnen ontmoeten en op die manier kennis kunnen maken met het ‘collectieve geheugen’ van onze streek. Felix stierf 25 jaar geleden, maar hij blijft wel in het hart van een hele generatie van Drogenbossenaren, en dat willen we heel graag zo houden.

Een bijzonder woordje van dank aan Martha, Cecileke, Hilda, Jaak, Myriam, Gaetan, André, Daniel, Luc en Alain. Aan Tine De Wilde voor de fotoreportage. En uiteraard aan Zender, cultuurregiocel Pajottenland en Zennevallei om dit project te ondersteunen.

Tekst: GD
Foto: Tine De Wilde
Uit: kaaskrabber februari 2022

Meer nieuws

  • vzw 'de Rand'

    Jaarbeeld 2023

    15/03/24

    2023. Een jaar van groei en succes voor vzw 'de Rand'. We zijn trots op de behaalde resultaten en sterke samenwerkingen. We zijn klaar voor nieuwe uitdagingen en kansen. Lees hier ons jaarverslag!

  • Gemeenschapskrant

    Hoe groen en rust combineren met drukte en bebouwing?

    14/02/24

    De druk op de Rand neemt toe: meer inwoners, meer verkeer, meer bebouwing, meer economische activiteit … Maar toch wil iedereen een groene Rand. Hoe valt dat te rijmen? En: hoe pakken een aantal gemeenten in de Rand dat aan?

  • Gemeenschapskrant

    Vrijwilliger in de kijker: Marie-Paul Neels

    14/02/24

    Vrijwilligerswerk is van onschatbare waarde. Ook in onze gemeente rekenen heel wat organisaties, verenigingen of scholen op de belangeloze inzet van vrijwilligers. Deze maand geven we het woord aan Marie-Paul Neels, die al vijf jaar aan de slag is als leesmoeder in gemeentelijke basisschool De Wonderwijzer.