Gemeenschapskrant

Ten huize Felix De Boeck

24/02/22

Vorig jaar in mei ging de hoeve van Felix De Boeck weer open. expressie Een eerste publieksontsluiting, waar het FeliXart Museum samen met enkele inwoners van Drogenbos werkte aan de verdere invulling en enscenering van het bezoekersparcours. Vanaf dit jaar kan ook het grote publiek in de hoeve terecht.

© Tine De Wilde

In het voorjaar gaat de hoeve in grandeur open voor het grote publiek. Dankzij de inbreng van enkele Drogenbossenaren kunnen we de verhalen vertellen die achter enkele curiosa van Felix De Boeck en zijn leefomgeving schuilen. Het resultaat hiervan kan iedereen in de zolderruimte van de hoeve bewonderen. De zolderruimte van Felix was in zijn tijd ook een minimuseumpje, want toen bestond het FeliXart Museum nog niet. Daar ontving hij zijn entourage, vrienden en fans, onder wie koningin Fabiola, om zijn kunstwerken te tonen. Bij de opening tonen we de foto’s van tien Drogenbossenaren die een object uit de inboedel uitkozen dat voor hen een bijzondere persoonlijke waarde heeft, in hun eigen leven of in hun verhouding met de schilder-boer.

Chloé Turlotte, verantwoordelijke voor de publieksbemiddeling van het FeliXart Museum, nam een interview af met Drogenbossenaren die Felix direct of indirect kenden en die hun verhaal wilden vertellen, om ons verhaal over Felix te verrijken met nostalgie, erfgoedweetjes en anekdotes. En op deze manier wordt de zolderruimte ook meteen weer een plaats voor alle Drogenbossenaren, waar verschillende generaties, oude en nieuwe inwoners van Drogenbos elkaar kunnen ontmoeten en op die manier kennis kunnen maken met het ‘collectieve geheugen’ van onze streek. Felix stierf 25 jaar geleden, maar hij blijft wel in het hart van een hele generatie van Drogenbossenaren, en dat willen we heel graag zo houden.

Een bijzonder woordje van dank aan Martha, Cecileke, Hilda, Jaak, Myriam, Gaetan, André, Daniel, Luc en Alain. Aan Tine De Wilde voor de fotoreportage. En uiteraard aan Zender, cultuurregiocel Pajottenland en Zennevallei om dit project te ondersteunen.

Tekst: GD
Foto: Tine De Wilde
Uit: kaaskrabber februari 2022
 
 

Meer nieuws

 • Vacature

  Vacature stafmedewerker jeugd

  01/11/22

  Het team taalpromotie zoekt een enthousiaste collega die energie krijgt van kinderen die spelen en informeel leren in de vrije tijd. Onze ideale collega is een teamspeler die zelfstandig werkt en ook regelmatig op pad is om workshops te begeleiden, begeleiders te coachen en verenigingen of organisaties te ondersteunen in een traject. Daarom is op maat kunnen communiceren met én kennis overbrengen op een manier die aansluit bij de leefwereld van jongeren een pluspunt.

 • Gemeenschapskrant

  Site Felix De Boeck omgedoopt tot FeliX Art & Eco Museum

  09/09/22

  De officiële opening van de gerestaureerde hoeve van Felix De Boeck in juni was meteen het moment waarop de museumsite werd omgedoopt tot een Art & Eco Museum. Kunst blijft belangrijk, maar natuur en erfgoed komen op gelijke hoogte te staan.

 • Gemeenschapskrant

  Cliniclown en circusdocente Eva Kahan wordt Funky Frida

  09/09/22

  Samen eens lekker lachen. Dat genot wil Funky Frida je bieden. Maar als je een beetje dieper kijkt, merk je dat de voorstelling je al lachend ook nog iets anders probeert mee te geven. Eva Kahan, actrice en bedenkster van Funky Frida, licht toe.