Gemeenschapskrant

Gemeenteraadsverkiezing - analyse

17/09/24

Hoe heeft het gemeentebestuur van Drogenbos het de voorbije zes jaar gedaan? Een klein overzicht van de
verwezenlijkingen.

Tine De Wilde

In oktober 2018 behaalde de lijst van burgemeester Alexis Calmeyn, Drogenbos Plus-LB, een absolute meerderheid met 10 van de 17 zetels. Hoewel zijn persoonlijke stemmenaantal minder overweldigend was dan in 2012 (van 1.064 naar een nog altijd indrukwekkende 824 voorkeurstemmen) kon Alexis Calmeyn vlot starten aan zijn derde termijn als burgemeester. De oppositie werd gevormd door de nieuwe partij Go1620, die met 15 % van de stemmen 2 zetels behaalde, en de Union des Francophones (UF), die 5 zetels behaalde. Groen/Ecolo was wel opgekomen, maar behaalde geen enkele zetel.

Gemeenteraden

Burgemeester Alexis Calmeyn werd omringd door 4 schepenen: eerste schepen Nahyd Meskini (tot mei van dit jaar lid van oppositiepartij UF) en drie schepenen van de eigen lijst – José Lefever, Marc Vettori en Myriam Claessens. Twee sterkhouders kondigden vorig jaar hun vertrek aan: Myriam Claessens nam na decennialange trouwe dienst aan de gemeente en haar inwoners in goede verstandhouding ontslag (wegens een verhuizing naar een naburige gemeente) en werd op 1 januari 2024 als schepen vervangen door Sabrina Pauwels. Marc Vettori op zijn beurt liet vorig jaar weten eveneens aan zijn laatste legislatuur bezig te zijn. Ook hij zal verhuizen en niet meer opkomen bij deze verkiezingen. De gemeenteraden verliepen in het algemeen heel rustig. De kampioen vragen stellen was ongetwijfeld Go1620, met gemeenteraadsleden Steve Roobaert en zijn collega Myriam Essiaf. Soms kwam er wel eens iemand scherp uit de hoek, maar dat was eerder uitzondering dan regel en meestal werden de beslissingen unaniem genomen. In de laatste lijn van deze legislatuur was er wel enige beroering: tijdens de gemeenteraad van 16 mei 2024 liet de UF-fractie weten dat schepen Nahyd Meskini na profileringsdrang (ze had zonder enig overleg een eigen publicatie ‘De krant van de eerste schepen’ laten verspreiden in de brievenbussen) werd uitgesloten van de fractie. Meskini bleef wel zetelen als onafhankelijke schepen.

Vernieuwing centrum

Hoe heeft Drogenbos het de voorbije jaren gedaan? Een van de meest zichtbare projecten deze legislatuur was ongetwijfeld de herinrichting van het centrum. Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Centrum’ was al definitief goedgekeurd op de gemeenteraad van 5 september 2017, maar op het terrein werd er pas deze legislatuur mee van wal gestoken. Je bent ervoor of je bent ertegen, maar de werken schieten op en de oplevering van het project komt in zicht: in 2025 zou het nieuwe
‘kloppende hart’ van de gemeente klaar moeten zijn. De eerste twee appartementsgebouwen zijn afgewerkt, een deel daarvan is al bewoond. De werken aan het derde gebouw, met ook ruimte voor enkele commerciële activiteiten, zijn bijna afgerond en met de bouw van het vierde gebouw – waar ook een ontmoetingscentrum/feestzaal moet komen – werd inmiddels gestart. Project Centrum zorgt voor een vijftigtal extra woongelegenheden in onze gemeente, die de laatste jaren honderden nieuwe inwoners verwelkomde: de teller stond in 2023 op 5.842 inwoners. Ter afronding van project Centrum zal ook nog een speeltuin worden aangelegd.

Een andere grote werf was de renovatie van het gemeentehuis, dat sinds 1961 als monument is beschermd. In 2021 konden de Drogenbossenaren zich verheugen in de aanblik van een opgefriste gevel en het gebouw werd ook energiezuiniger en veiliger gemaakt. Na het gemeentehuis volgde de renovatie van de gemeentelijke feestzaal en de bouw van een nieuwe, ondergrondse archiefruimte. In april van dit jaar werd eindelijk ook gestart met de renovatie van de gemeentelijke Franstalige school Le Petit Chemin, waar onder andere de bouw van een nieuwe polyvalente sportzaal is gepland. Dankzij de inzet van de gemeente wordt een en ander grotendeels gefinancierd door subsidies van de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten, voor een bedrag van 1.480.000 euro op een totaal van 2.850.000 euro.

Sociale Cohesie

De versterking van de sociale cohesie was een ander aandachtspunt van het gemeentebestuur. Verschillende initiatieven zagen daarbij het licht. Zo opende op 25 september 2019 het buurtrestaurant de deuren – een gezamenlijk initiatief van de gemeente en het OCMW. Eén keer per week, op woensdagmiddag, is iedereen welkom om voor 1 euro samen een maaltijd te nuttigen of af te halen in zaal De Regenboog. Sinds 1 maart 2021 wordt het buurtrestaurant volledig beheerd door vrijwilligers en dat werkt goed: wekelijks worden er gemiddeld 70 menu’s klaargemaakt.

Een ander gesmaakt initiatief was de opening van het nieuwe ontmoetingscentrum de Passage aan de Grote Baan 293, rechtover het gemeentehuis. Hier komen verschillende partners samen: het Huis van het Kind Drogenbos, een jobatelier, een digipunt en een solidaire boetiek, permanenties door diensten van OCMW en gemeente. Er worden activiteiten georganiseerd voor en door inwoners van Drogenbos en de plek maakt zo zijn belofte waar als ontmoetingscentrum.

Sport en cultuur

In 2021 konden de Drogenbossenaren voor het eerst de prachtig gerenoveerde hoeve van Felix De Boeck aan het museum bewonderen. Bezoekers worden er teruggeworpen in de tijd en ervaren hoe het leven in Drogenbos er honderd jaar geleden aan toeging. De gemeente stond in voor zo’n twintig procent van de renovatiekosten, die in totaal opliepen tot een kleine twee miljoen euro. Op initiatief van schepen Meskini werd de voorbije legislatuur ook een Cinéclub opgericht, die twee projecties per maand aanbiedt in het Felix De Boeckmuseum: één voorstelling voor volwassenen en één voor gezinnen. Andere culturele initiatieven die in het oog sprongen waren de Drogen Apéro (dit jaar al aan zijn derde editie toe) en een uitstap naar Brussel – in samenwerking met onder andere Sicca Silva – om Manneken Pis te tooien in het kostuum van de kaaskrabber (de bijnaam van de Drogenbossenaren).

Sportliefhebbers die uitkeken naar een renovatie van de gemeentelijke sporthal kwamen thuis van een kale reis. Talrijke sportclubs zijn er actief: volleybal, basketbal, tennis, tafeltennis, badminton, biljart, seniorengym en zaalvoetbal. Maar de sporthal dateert van 1972 en de infrastructuur is aan een grondige opknapbeurt toe. Volgens schepen Marc Vettori is er een globaal plan nodig en zou een eventuele renovatie al snel anderhalf tot twee miljoen euro kunnen kosten. Over het gebruik van de sportinfrastructuur in de Bosstraat kwam er deze legislatuur wel een beslissing: de gemeente sloot met de voetbalclubs een gebruiksovereenkomst voor 10 jaar voor
de voetbalinfrastructuur. Nadien kan er eventueel ruimte komen voor andere sporten.

Blauw en groen

Op het vlak van natuur en biodiversiteit nam de gemeente enkele stappen om een zogenaamd ‘parelsnoer van groen’ te creëren. De parkzone aan het gemeentehuis,
de begraafplaats en Het Moeras werden heringericht, met de nadruk op ontharding en het aanplanten van streekeigen en klimaatresistente beplanting. Het FeliXart & Eco Museum was mede-initiatiefnemer voor de herinrichting van Het Moeras.

De voorbije legislatuur kwam er ook schot in de plannen voor de voormalige Catala-site. In 2018 hielden de lokale besturen van zowel Drogenbos als Sint-Pieters-Leeuw nog het plan voor een groot distributiecentrum tegen. Burgemeester Calmeyn riep geïnteresseerde kopers op om te willen investeren in een kwalitatief project op mensenmaat. In het huidige project van projectontwikkelaar Futurn – de oprichting van een bedrijvencampus – kan hij zich vinden. ‘We hebben als gemeente positief advies verleend over de wegeniswerken en de vergunningsaanvragen van de eerste gebouwen. We zijn tevreden dat de site een nieuwe invulling krijgt, dat was hoognodig. De leegstaande gebouwen trokken immers krakers aan. Nu hebben we er een proper bedrijventerrein dat voor extra jobs zal zorgen’, stelt Calmeyn.

Het was ook een zorg voor de gemeente om eventuele mobiliteitsoverlast te beperken. En dat brengt ons bij een andere belangrijke beslissing van de voorbije legislatuur: de invoering van de blauwe zone in Drogenbos in mei 2021. Deze zone kwam er om de parkeerdruk vanuit de omliggende gemeenten te verminderen en te zorgen voor meer parkeergelegenheid voor wie in Drogenbos werkt en woont. De meeste inwoners konden deze ingreep waarderen.

Tekst: Hugo Devillé
Foto: Tine De Wilde
Uit: Kaaskrabber september 2024

Meer nieuws

  • Kinderen in de schijnwerpers

    18/09/24

    GC de Muse heeft geen zaal met een podium, maar plaatst met plezier mensen of activiteiten op de voorgrond. Dit najaar richt het centrum zijn schijnwerpers op kinderen. Mikoyan Lamonte (stafmedewerker in GC de Muse) en collega Dirk Craps van GC de Moelie stemmen hun aanbod op elkaar af. ‘Onze centra liggen 2,5 km van elkaar. Die afstand kan je makkelijk overbruggen.’

  • Vrijwilligers van de maand

    18/09/24

    Ditmaal zetten we graag vijf vrijwilligers in de kijker die zich al decennialang inzetten voor onder andere Okra.

  • Ontmoeting met kunstenaar Michel Heyvaert

    18/09/24

    Hoewel hij intussen al vele jaren in Buizingen woont, heeft kunstenaar Michel Heyvaert altijd een sterke band gehad met onze gemeente. 'Drogenbos is mijn tweede thuis.' Wij gingen eens langs in zijn atelier.