Gemeenschapskrant

Drogenbos slechtste gemeente om in te wonen?

05/12/22

Eind september publiceerde de krant De Morgen Het grote woonrapport. Uit de resultaten blijkt dat Drogenbos de gemeente is waar het het slechtste is om te wonen.

‘De gemeente in de Vlaamse rand rond Brussel heeft de twijfelachtige eer om helemaal onderaan in de ranking te belanden’, zo staat er te lezen. Dat resultaat wordt op ongeloof, verontwaardiging en hoongelach onthaald bij een aantal anciens uit de gemeente die daar duidelijk anders over denken. Het onderzoek heeft het onder meer over ‘een grijze, lange rechte strook vol huizen, weinig groen, geen echt centrum of dorpsplein’. Of nog: ‘Vroeger noemde men Drogenbos een slaapdorp van Brussel, vandaag een duur slaapdorp van Brussel’ omdat de gemeente slecht scoort op het vlak van de betaalbaarheid van woningen en het aantal sociale woningen. Dat brengt met zich mee dat vooral Brusselaars naar Drogenbos afzakken en zo ook de verfransing in de hand wordt gewerkt.

Burgemeester Alexis Calmeyn bestrijdt het beeld dat van zijn gemeente wordt gegeven, maar hij geeft wel toe dat de woningprijzen hoog kunnen oplopen en dat jonge gezinnen het moeilijk hebben om een woning te verwerven. Daar tegenover staat dat alles wat te koop staat ook daadwerkelijk verkocht raakt.

Rasechte Drogenbossenaar Jaak De Boeck, actief in het verenigingsleven, is het niet eens met de conclusies van Het grote woonrapport. ‘Drogenbos een slaapgemeente noemen, is lichtelijk overdreven. Ik vind het hier aangenaam om te wonen, we hebben toch wel wat groene plekjes en er gebeurt heel wat, al moet je dat wel willen zien. Ik denk dat de meeste inwoners tevreden zijn.’ Ook Julien Timmerman woonde vele jaren in Drogenbos en kent de gemeente door en door. Nu woont hij in een woonzorgcentrum in Alsemberg. ‘Als mijn vrouw en ik het zouden kunnen herdoen, dan kozen we opnieuw voor Drogenbos. We hebben een mooi gemeentehuis, een mooie kerk en binnenkort een nieuw dorpscentrum. Zijn die mensen van dat onderzoek ter plaatse komen kijken?’

Tekst: Hugo Devillé
Foto: © Hugo Devillé
Uit: kaaskrabber november 2022

Meer nieuws

 • Toekomstforum pleit voor Vlaamse Randregio: Burgemeesters vragen meer middelen

  08/05/24

  In hun memorandum voor de komende parlementsverkiezingen vragen de burgemeesters van Halle-Vilvoorde, verenigd in het Toekomstforum, dat bij de verdeling van de middelen van het Gemeentefonds dit gebied voortaan erkend zou worden als Vlaamse Randregio.

 • Dansgroep DoSiDo blaast 40 kaarsjes uit

  08/05/24

  Dansgroep DoSiDo is in Drogenbos en de omliggende gemeenten een naam als een (welluidende) klok. De groep werd 40 jaar geleden opgericht en dat vierde ze op zaterdag 4 mei in gemeenschapscentrum de Moelie in Linkebeek.

 • Oekraïens futurisme in FeliX Art & Eco Museum: De droom van een nieuwe samenleving

  08/05/24

  ‘Futuromarennia. Een radicale droom voor een andere wereld.’ Zo heet de expo die in het FeliX Art & Eco Museum loopt. Of de vleugelpiano die uit het plafond neerdaalt, net als de Oekraïense futuristische werken, wil aantonen dat veranderen een kwestie van doorzetten en doorbreken is? Het woord is aan Sergio Servellón, directeur van het museum.