Gemeenschapskrant

Drogenbos slechtste gemeente om in te wonen?

05/12/22

Eind september publiceerde de krant De Morgen Het grote woonrapport. Uit de resultaten blijkt dat Drogenbos de gemeente is waar het het slechtste is om te wonen.

‘De gemeente in de Vlaamse rand rond Brussel heeft de twijfelachtige eer om helemaal onderaan in de ranking te belanden’, zo staat er te lezen. Dat resultaat wordt op ongeloof, verontwaardiging en hoongelach onthaald bij een aantal anciens uit de gemeente die daar duidelijk anders over denken. Het onderzoek heeft het onder meer over ‘een grijze, lange rechte strook vol huizen, weinig groen, geen echt centrum of dorpsplein’. Of nog: ‘Vroeger noemde men Drogenbos een slaapdorp van Brussel, vandaag een duur slaapdorp van Brussel’ omdat de gemeente slecht scoort op het vlak van de betaalbaarheid van woningen en het aantal sociale woningen. Dat brengt met zich mee dat vooral Brusselaars naar Drogenbos afzakken en zo ook de verfransing in de hand wordt gewerkt.

Burgemeester Alexis Calmeyn bestrijdt het beeld dat van zijn gemeente wordt gegeven, maar hij geeft wel toe dat de woningprijzen hoog kunnen oplopen en dat jonge gezinnen het moeilijk hebben om een woning te verwerven. Daar tegenover staat dat alles wat te koop staat ook daadwerkelijk verkocht raakt.

Rasechte Drogenbossenaar Jaak De Boeck, actief in het verenigingsleven, is het niet eens met de conclusies van Het grote woonrapport. ‘Drogenbos een slaapgemeente noemen, is lichtelijk overdreven. Ik vind het hier aangenaam om te wonen, we hebben toch wel wat groene plekjes en er gebeurt heel wat, al moet je dat wel willen zien. Ik denk dat de meeste inwoners tevreden zijn.’ Ook Julien Timmerman woonde vele jaren in Drogenbos en kent de gemeente door en door. Nu woont hij in een woonzorgcentrum in Alsemberg. ‘Als mijn vrouw en ik het zouden kunnen herdoen, dan kozen we opnieuw voor Drogenbos. We hebben een mooi gemeentehuis, een mooie kerk en binnenkort een nieuw dorpscentrum. Zijn die mensen van dat onderzoek ter plaatse komen kijken?’

Tekst: Hugo Devillé
Foto: © Hugo Devillé
Uit: kaaskrabber november 2022

Meer nieuws

  • vzw 'de Rand'

    Jaarbeeld 2023

    15/03/24

    2023. Een jaar van groei en succes voor vzw 'de Rand'. We zijn trots op de behaalde resultaten en sterke samenwerkingen. We zijn klaar voor nieuwe uitdagingen en kansen. Lees hier ons jaarverslag!

  • Gemeenschapskrant

    Hoe groen en rust combineren met drukte en bebouwing?

    14/02/24

    De druk op de Rand neemt toe: meer inwoners, meer verkeer, meer bebouwing, meer economische activiteit … Maar toch wil iedereen een groene Rand. Hoe valt dat te rijmen? En: hoe pakken een aantal gemeenten in de Rand dat aan?

  • Gemeenschapskrant

    Vrijwilliger in de kijker: Marie-Paul Neels

    14/02/24

    Vrijwilligerswerk is van onschatbare waarde. Ook in onze gemeente rekenen heel wat organisaties, verenigingen of scholen op de belangeloze inzet van vrijwilligers. Deze maand geven we het woord aan Marie-Paul Neels, die al vijf jaar aan de slag is als leesmoeder in gemeentelijke basisschool De Wonderwijzer.