Gemeenschapskrant

De fietser steekt een tandje bij

22/03/22

Er wordt hard gewerkt aan de F20, de drukste fietssnelweg van Rand, die via Drogenbos passeert. En ook elders in de regio krijgt het fietssnelwegennetwerk steeds meer vorm. Hoever staat het ermee? Waar vind je de routes? Worden ze intensief gebruikt? En helpen ze mee de verkeersknoop te ontwarren?

© Filip Claessens

Nog niet eens zo lang geleden vonden we het een bizar woord: fietssnelweg. Maar intussen is het concept flink ingeburgerd en bollen er dagelijks honderden, zo niet duizenden, fietsers uit de Rand van en naar de hoofdstad. De aantrekkingskracht ervan is niet moeilijk te begrijpen: je bent in de frisse lucht, bewegen is gezond, en je zoeft zomaar de files voorbij.

Maar wat is in feite een fietssnelweg? ‘Daarvoor zijn er een aantal criteria’, legt Tom Dehaene (CD&V) uit, die als gedeputeerde voor de provincie Vlaams-Brabant al vele jaren mee zijn schouders zet onder de fietssnelwegen. ‘Een fietssnelweg moet minstens vier meter breed zijn, zo min mogelijk conflictpunten kennen waar je in aanraking komt met ander verkeer, hij moet het liefst in een aangename omgeving liggen en bij voorkeur aangelegd zijn in asfalt. Een veilige en comfortabele route dus.’

Goed netwerk 

Wie op www.fietssnelwegen.be inzoomt op onze regio ziet al een flink netwerk. Dehaene: ‘Samen met de Vlaamse overheid liet de provincie in 2012 een studie uitvoeren voor wat toen nog het FietsGEN heette, naar analogie met het Gewestelijk ExpresNet van de NMBS. In die studie werden meer dan 25 mogelijke fietssnelwegen voorgesteld. Een viertal daarvan waren prioritair: de F3 vanuit Leuven, de F20 via Halle, de F209 van Denderleeuw via Opwijk en de F1 Antwerpen-Mechelen-Brussel. Geen van die routes is al helemaal af, maar heel wat knelpunten worden snel aangepakt. Zo wordt op de F3 momenteel een brug over de ring afgewerkt. En op de F20 zijn er net belangrijke realisaties gedaan in Sint-Pieters-Leeuw en Beersel, waardoor dit nu de populairste route van de provincie is.’

Waar zijn de cijfers?

Harde cijfers over hoe intensief de routes gebruikt worden, zijn er niet. En dat betreuren ze bij belangenorganisatie de Fietsersbond. ‘Bij de keuze van de tracés wordt wel gekeken naar het fietspotentieel – hoeveel bedrijven liggen er, waar wonen de werknemers, enzovoort – maar wat ontbreekt, zijn evaluaties nadien’, zegt Wies Callens, de woordvoerder van de Fietsersbond. ‘Er zijn weinig tellingen en onderzoek naar tevredenheid. Dat is nochtans info die we nodig hebben om mee naar buiten te komen en om weerstand te weerleggen: het aantal fietsers, de hoeveelheid CO2 die je uitspaart, de gezondheidswinst. Dat soort zaken.’ Callens en Dehaene zijn er wel van overtuigd dat de routes nu al goed gebruikt worden, en dat dat in de toekomst alleen zal toenemen. ‘Ik hoop het nog te mogen meemaken dat er file staat op de fietssnelweg’, lacht Dehaene.

Om ook bedrijven warm te maken voor de fiets, organiseert de provincie de fietstest. Dehaene: ‘Ondernemingen krijgen drie weken elektrische fietsen ter beschikking, die de werknemers mogen uittesten. Met een zeer positief effect: 65 % van de deelnemers zegt daarna meer de fiets te gebruiken.’ Callens wijst op iets wat volgens hem onderbelicht blijft: ‘We hebben het altijd over het verkeer naar Brussel, maar ook voor de mobiliteit in de andere richting zijn fietssnelwegen een zegen. Veel bedrijven uit de Rand hebben een tekort aan arbeidskrachten en worden nu bereikbaarder voor werkzoekenden uit Brussel.’

Een-tweetje met Brussel 

Over de samenwerking met Brussel, vaak een heikel punt, zijn ze allebei positief. Ook in de hoofdstad wordt er hard gewerkt aan fietsinfrastructuur, en de twee netten sluiten vrij goed op elkaar aan. Alleen de bewegwijzering loopt soms mank, een typisch Belgisch verhaal. ‘Vlaanderen had daarvoor een F-logo uitgewerkt,’ zegt Dehaene, ‘en Brussel aangeboden om dat over te nemen. Maar dat zag Brussel niet zitten, want die F staat voor ‘fiets’. Misschien dat ze nu het beeld overnemen, maar dan met de letter C van ‘cyclo’.

En wat dan met de andere fietspaden in de Rand? Lopen we niet het risico dat de fietssnelwegen het leeuwendeel van de investeringen opslokken? Dehaene wijst erop dat de fietssnelwegen de gemeenten niets kosten. Ze worden voor de helft door de provincie gefinancierd en voor de andere helft door de Vlaamse overheid. En ook om functionele fietspaden, recreatieve routes en schoolroutes veiliger en beter te maken, kunnen de gemeenten rekenen op subsidies. Iedereen op de fiets dus. Heeft dat intussen al een merkbare invloed op het autoverkeer? Callens: ‘Sinds 2020 en de eerste lockdown heeft het fietsverkeer een boost gekregen. Het autoverkeer daalde fel, maar zit intussen weer op en zelfs boven het niveau van daarvoor. Toch lijkt het aantal fietsers stabiel te blijven. Het is vooral het openbaar vervoer dat minder wordt gebruikt.’

Druk in Drogenbos 

De drukst bereden fietssnelweg van de Rand ligt in Drogenbos: de F20 van Halle naar Brussel. Omdat er momenteel gewerkt wordt aan de Driefonteinenbrug over het kanaal, is het jaagpad tussen de Bruckerweg in Drogenbos en de R0-brug in Sint-Pieters-Leeuw een tijdlang niet bruikbaar. Er is omlegging voorzien voor fietsers. Als alles goed gaat, zullen de werken ergens dit voorjaar voltooid zijn. 


Tekst: Jan Haeverans
Foto: Filip Claessens
Uit: kaaskrabber februari 2022
 
 

Meer nieuws

 • Gemeenschapskrant

  Gemeentescholen ontdekken geschiedenis van Drogenbos

  05/12/22

  Erfgoed is overal in Drogenbos, en dus trekken de leerlingen van de gemeentescholen geregeld op ontdekkingstocht. Zo laat het vijfde leerjaar van Le Petit Chemin zich het hele jaar onderdompelen in het leven van Felix De Boeck, terwijl de vierdejaars van De Wonderwijzer hun erfgoedwandeling zullen digitaliseren voor het grote publiek.

 • Gemeenschapskrant

  Drogenbos slechtste gemeente om in te wonen?

  05/12/22

  Eind september publiceerde de krant De Morgen Het grote woonrapport. Uit de resultaten blijkt dat Drogenbos de gemeente is waar het het slechtste is om te wonen.

 • Vacature

  Vacature stafmedewerker jeugd

  01/11/22

  Het team taalpromotie zoekt een enthousiaste collega die energie krijgt van kinderen die spelen en informeel leren in de vrije tijd. Onze ideale collega is een teamspeler die zelfstandig werkt en ook regelmatig op pad is om workshops te begeleiden, begeleiders te coachen en verenigingen of organisaties te ondersteunen in een traject. Daarom is op maat kunnen communiceren met én kennis overbrengen op een manier die aansluit bij de leefwereld van jongeren een pluspunt.