Gemeenschapskrant

Bezoek aan de lambik-O-droom

10/03/22

De vrijwilligers van het FeliXart Museum en de leden van de Vrienden Felix De Boeck werden uitgenodigd voor een rondleiding in de lambik-O-droom in Lot. Niet zomaar, maar om de band tussen het FeliXart Museum en Brouwerij 3 Fonteinen te benadrukken.

© Tine De Wilde

Sinds 1998 zijn de Nachtlichten van Felix De Boeck terug te vinden op een reeks vintage geuzes van 3 Fonteinen, waarvan een deel van de opbrengst ook terugvloeit naar de Vrienden van Felix. Die nauwe band is de laatste jaren nog hechter geworden en in de toekomst zullen er nog veel toffe projecten volgen. Dankzij deze samenwerking wordt het werk van de grote meester van Drogenbos wereldwijd wat meer bekend, bij het schitterende artisanale product dat geuze is.

De rondleiding begint met een warm welkom in de degustatiezaal door Gaëtan, een bevlogen Limburger, verantwoordelijk voor de verkoop en marketing bij 3 Fonteinen. ‘Brouwerij 3 Fonteinen is een van de laatste traditionele lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen in België’, vertelt Gaëtan. ‘Geworteld in Beersel in de Zennevallei, tussen Brussel en het Pajottenland, heeft 3 Fonteinen een sterke overtuiging van wat de traditie van de lambiek zou moeten zijn. Daarom blijven we koppig de fijnste authentieke lambiekbieren maken – 100 % spontaan van brouwsel tot fles – volgens de strikte lijn van het vakmanschap van Gaston en Armand Debelder. Als familiebedrijf met een team van 18 enthousiastelingen, brouwen we nog altijd in het centrum van Beersel en geven we onze lambiek en flessen geuze en fruitlambiek daarna alle tijd die ze nodig hebben om te rijpen in onze vatenzaal en warme kamer in Lot, op enkele kilometers van de brouwerij.’

Zuur, maar vooral fris

We wandelen door naar de vatenzaal waar zomaar eventjes 700.000 liter lambiek op ons ligt te wachten. Je kan enkel spreken over een goed product als je het proeft en dus proeven we een glas echte lambiek, getapt uit een van de vele tientallen vaten. Het is een wat speciale smaak voor de niet-kenners, wat zuur maar vooral fris. Niet te verwonderen dat bouwvakkers vroeger regelmatig bij warm weer lambiek dronken op de werf.

Met een glas in de hand worden we wegwijs gemaakt in het brouwproces van de lambiek. De lambiek wordt vandaag gebrouwen in de Hoogstraat in Beersel, in de straat waar 3 Fonteinen ooit begon als café-steker in 1882. Waar vandaag veel producten zo goedkoop mogelijk worden ingevoerd uit alle regio’s in de wereld, is deze generatie brouwers er fier op dat zij zo veel mogelijk met lokale producten werken, ook al zijn die soms heel wat duurder dan ingevoerde producten. Zij willen de lokale landbouwers en andere leveranciers een faire prijs geven voor hun eerlijke producten. Meer nog, deze brouwers proberen de oude rassen van granen en fruit terug in ere te herstellen, zodat het erfgoed niet verloren gaat.

Rijpen op wijnvaten

Naast het brouwen van lambiek kopen ze als geuzesteker ook lambiekbrouwsels van collega’s op om die te laten rijpen in de eigen vaten en daarna te verwerken in hun eigen bier. Nadat het bier gebrouwen is en gegist door de lokale wilde gisten – die trouwens alleen in de Zennevallei voorkomen (op geen enkele andere plaats in de wereld kan men lambiek brouwen) – wordt dit bier vanuit Beersel naar Lot gebracht en in eiken vaten (meestal oude wijnvaten, waarvan sommige tot 8.500 liter lambiek kunnen bevatten) opgeslagen. Zo krijgt het de kans om één of meerdere jaren te rijpen. Daarna kan het worden geproefd en als het goed bevonden wordt, wordt het bier uit verschillende vaten gemengd tot ze het gewenste resultaat hebben. Dat wordt op flessen getrokken en die flessen blijven nog minstens zes maanden tot een jaar liggen om geuze te worden. We krijgen ook hier de gelegenheid om te proeven. Met ons glas geuze in de hand trekken we verder naar de opslagplaats, waar we nog meer weetjes over lambiek en geuze vernemen van onze gids. In het kaderstuk kan je je kennis nog verder bijspijkeren.

Kriekenbomen in de boomgaard van Felix

Geen twee zonder drie en dus werden we nogmaals getrakteerd, ditmaal op een fruitbier: een kriek. Opnieuw met het glas in de hand, als het al niet leeg was, liepen we naar de stalen tanks waarin het fruitbier wordt gemaakt. We konden zelf de gisting horen in de vaten. De kroon wordt gespannen door de kriek, lambiekbier met krieken à rato van 50/50 bier en fruit. Een bijzondere plaats is er voor de echte originele Schaarbeekse kriek. Vandaag moeilijker en moeilijker te vinden, maar daar brengt 3 Fonteinen verandering in. Door een oproep aan lokale inwoners worden weer meer Schaarbeekse kriekenbomen geplant. Zo heeft het FeliXart Museum plaats in de boomgaard om er 50 jonge bomen te planten.

Om af te sluiten liepen we nog even de inpakafdeling in, waar het bier wordt klaargemaakt voor wereldwijde verzending, waar de bieren van 3 Fonteinen op de menulijsten van vele sterrenrestaurants prijken. We passeren daarna in de warme kamer, de zaal waar de tienduizenden flessen zachtjes liggen te rijpen, minstens zes maanden tot een jaar voor ze vertrekken naar alle uithoeken van de wereld.

Ten slotte sluiten we af aan de maquette van de toekomst, waar 3 Fonteinen een uitbreiding plant met een bijzondere vermelding voor het park achter het gebouw, waar iedereen meer dan welkom zal zijn voor een verpozing en een biertje.

Tekst: André Lerminiaux
Foto: Tine De Wilde
Uit: kaaskrabber februari 2022

Meer nieuws

  • Gemeenschapskrant

    Hoe groen en rust combineren met drukte en bebouwing?

    14/02/24

    De druk op de Rand neemt toe: meer inwoners, meer verkeer, meer bebouwing, meer economische activiteit … Maar toch wil iedereen een groene Rand. Hoe valt dat te rijmen? En: hoe pakken een aantal gemeenten in de Rand dat aan?

  • Gemeenschapskrant

    Vrijwilliger in de kijker: Marie-Paul Neels

    14/02/24

    Vrijwilligerswerk is van onschatbare waarde. Ook in onze gemeente rekenen heel wat organisaties, verenigingen of scholen op de belangeloze inzet van vrijwilligers. Deze maand geven we het woord aan Marie-Paul Neels, die al vijf jaar aan de slag is als leesmoeder in gemeentelijke basisschool De Wonderwijzer.

  • Gemeenschapskrant

    Verdienstelijke Drogenbossenaar: Myriam Govers

    14/02/24

    Eind vorig jaar werd Myriam Govers oververdiend in de bloemetjes gezet als ‘verdienstelijke Drogenbossenaar’. Myriam is al 50 jaar bestuurslid van het Davidsfonds, waarvan 24 als voorzitter. Maar ze was ook haar hele leven de sterke vrouw achter haar man, die huisarts is, en speelde ook op die manier een belangrijke rol in onze gemeenschap.