Gemeenschapskrant

21 laureaten uit Drogenbos van schrijfwedstrijd De Wondere Pluim

09/09/22

Ouderen klagen graag, en al zeker over de jeugd. ‘Kinderen lezen niet meer graag, kinderen schrijven nog minder graag, kinderen houden niet meer van taal,…’: hoe dikwijls hebben we die dooddoeners al niet mogen horen? Om te bewijzen dat dit een misverstand is, lanceerde het Herman Teirlinckhuis met de steun van Vlaams minister Ben Weyts een schrijfinitiatief voor jongeren: De Wondere Pluim.

Het is een kopie van het Antwerpse initiatief De Veerman, dat kinderen al twintig jaar de kans biedt om verhalen te schrijven. De winnende verhalen worden gepubliceerd in een mooi boek.

De eerste editie van De Wondere Pluim telde vier deelnemende scholen: de lagere school Sint Victor in Beersel, de vrije Basisschool Jan Ruusbroec in Ruisbroek, de gemeentelijke basisschool van Dworp en de gemeentelijke basisschool van Drogenbos, De Wonderwijzer. Meer dan 500 kinderen schreven een verhaal. Een kinderjury, een schooljury, een vakjury en leden van een leescomité lazen alle verhalen vakkundig na en gaven punten. 36 laureaten bleven over, maar liefst 21 onder hen kwamen uit de school uit Drogenbos. Bovendien sleepte De Wonderwijzer ook de prijs voor beste school in de wacht. Meester Manu mocht, in naam van alle leraren, zo fier als een gieter een oorkonde in ontvangst nemen.

De laureaten werden tijdens een feest op zaterdag 18 juni in het cultureel centrum de Meent in Alsemberg gehuldigd en beloond. Ze kregen bovendien het boek mee, met hun eigen verhaal en dat van de andere winnaars erin.

Omdat er nogal wat kinderen met een andere thuistaal dan Nederlands in onze scholen les krijgen waren er voor elk leerjaar twee prijzen: een voor kinderen met Nederlands als thuistaal, en een voor kinderen met een andere thuistaal.

Hieronder vind je de namen van de winnaars. Misschien zien we hun namen over enkele jaren opnieuw opduiken tussen de auteurs en winnaars van grote literatuurprijzen.

  • Eerste leerjaar: Wissame Belghazi, Nessa Heckmans Foulard, Amine Yassine
  • Tweede leerjaar: Aïda Dyani, Ines Salmi, Maryline Nassif, Gabriel Da Silva Fragoso, Louisa Baâdoudi
  • Derde leerjaar: Vince Vande Velde, Kawsar Khodayari, Harold Hutsebaut
  • Vierde leerjaar: Liya Van Vlaanderen, Adam Deflem, Sofia Dogari
  • Vijfde leerjaar: Noor Khorari, Céline Van Capellen, Nassim Zannou, Gilles Denidder
  • Zesde leerjaar: Christian Sanllehi Nijman, Nicolas Pakasi, Arthur Ertveld

En tot slot de bekroonde tekst van de laureate van het eerste leerjaar:

Ik ben bang.

Ik ben bang als ik alleen thuis ben.
Ik droom.
Ik ben bang als er een spin op de muur is.
Ik ben bang als Zwarte Piet in de zak.
Ik ben bang als een zombie mij pakt.
Ik ben bang als een als een wolf achter mij zit.
Ik ben bang als het licht uit is.
Ik ben bang als het buiten donker is.
Ik ben bang als een dief in mijn huis is.

Wissame Belghazi, ° 11/10/2015, De Wonderwijzer

Meer nieuws

  • vzw 'de Rand'

    Jaarbeeld 2023

    15/03/24

    2023. Een jaar van groei en succes voor vzw 'de Rand'. We zijn trots op de behaalde resultaten en sterke samenwerkingen. We zijn klaar voor nieuwe uitdagingen en kansen. Lees hier ons jaarverslag!

  • Gemeenschapskrant

    Hoe groen en rust combineren met drukte en bebouwing?

    14/02/24

    De druk op de Rand neemt toe: meer inwoners, meer verkeer, meer bebouwing, meer economische activiteit … Maar toch wil iedereen een groene Rand. Hoe valt dat te rijmen? En: hoe pakken een aantal gemeenten in de Rand dat aan?

  • Gemeenschapskrant

    Vrijwilliger in de kijker: Marie-Paul Neels

    14/02/24

    Vrijwilligerswerk is van onschatbare waarde. Ook in onze gemeente rekenen heel wat organisaties, verenigingen of scholen op de belangeloze inzet van vrijwilligers. Deze maand geven we het woord aan Marie-Paul Neels, die al vijf jaar aan de slag is als leesmoeder in gemeentelijke basisschool De Wonderwijzer.