Close

Filmmatinee

Lukas Dhonts opvolger van 'Girl' is een sensitieve en empathische kijk op een vriendschap tussen twee jongens van 13. Fragiele, ontroerende cinema die goed was voor de Grand Prix in Cannes.
Belgische cinema op z'n allerbreekbaarst. En op z'n allerbest.

Tijdens wat een eeuwige zomer lijkt, genieten twee 13-jarige jongens van hun vrije tijd en van elkaar. Ze trekken ten strijde tegen verzonnen vijanden, rennen door het idyllische kleurenbad van de bloemenvelden, blijven slapen bij elkaar, soms zelfs in elkaar verstrengeld. Leo en Remi zijn onafscheidelijk sinds altijd. Hun vriendschap is vreugdevol, tactiel, onschuldig en vooral onbreekbaar. Is er meer?

Kris Dewitte

Datum

Prijzen

 • Basis: € 3,00

Locatie

GC de Moelie
Sint-Sebastiaanstraat 14
1630 Linkebeek

Lukas Dhonts langverwachte en nu al fel geprezen opvolger van 'Girl' is een affectueus, lyrisch portret van een tedere vriendschap dat elke volwassene herinnert aan de tijd toen zomers vrijheid leverden en voor een groot deel bestonden uit ravotten en sleepovers. Maar elke idylle kent een einde. Op school krijgen de twee de vraag: 'Zijn jullie samen? Zijn jullie een koppel?' Het queer-stigma dreigt en Leo distantieert zich van Remi om te dwepen met een machosport als ijshockey en de meer viriele jongens en hun gesprekken over hun favoriete voetballers. Tot een ondenkbare gebeurtenis de twee volledig uit elkaar drijft.

De nog altijd maar 31-jarige Gentenaar Lukas Dhont streed in mei mee voor de Gouden Palm in Cannes. In wat een historische editie van het filmfestival van Cannes was voor België won de KASK-alumnus de Grand Prix in een ex aequo. Dat het gesnik het applaus nog overtrof tijdens de eerste vertoningen is het bewijs dat de filmmaker alweer intieme, gevoelige cinema aflevert met een grote dosis empathie waarbij de personages nooit veroordeeld worden. 'Close' kan dan ook nog eens rekenen op het uitzonderlijke talent van de jonge nieuwkomers Eden Dambrine en Gustav De Waele die op hun eigen wijze gestalte geven aan een hartverscheurende cesuur in het onschuldige leven van een tiener. Emilie Dequenne die debuteerde in 'Rosetta' van de broers Dardenne (een inspiratiebron voor Dhont) vertolkt de moeder van Remi. Haar band met Leo is zo naturel en toch zo uniek in cinema. D.o.P. Frank van den Eedens gracieuze beeldvoering betovert met zijn vele shots tijdens zonsondergang. Ook de muziek van Valentin Hadjadj ontroert, net als elk ingrediënt van Dhonts tegelijk persoonlijke en universele film. Belgische cinema op zijn allerbreekbaarst. En op zijn allerbest.

Regisseur: Lukas Dhont
Cast: Eden Dambrine, Gustav De Waele, Emilie Dequenne, Léa Drucker, Kevin Janssens
Componist: Valentin Hadjadj

Duur: 105 minuten
Gesproken taal: Nederlands/Frans
Ondertiteld: Nederlands/Frans

Ontdek ook

 • Film

  Adieu Les Cons

  Filmmatinee

  di 07 november 2023, 14:00–15:30
  GC de Moelie
 • Film

  De Acht Bergen

  Filmmatinee

  di 05 december 2023, 14:00–16:15
  GC de Moelie