submenu

Olivier en Sue brengen de Thaise streetfoodcultuur naar België. - 17/11/2020

Olivier en Sue brengen de Thaise streetfoodcultuur naar België. In hun foodtruck Chang Noi bereiden ze traditionele gerechten uit de Thaise keuken, met de nadruk op superverse ingrediënten. Ook voor hen was corona een stevige streep door de rekening. #changnoi #streetfood #kaaskrabber Foto: Tine D

Olivier Vandercapellen en Sue Ngarmprom

‘Eenvoudig en vers, dat is de essentie van de Thaise keuken’

Olivier Vandercapellen en zijn Thaise vriendin Sue Ngarmprom streken in augustus neer in Drogenbos. Ze zochten een plek dichter bij onze hoofdstad, waar ze samen rondtoeren met hun foodtruck Chang Noi, wat in het Thais ‘kleine olifant’ betekent. Daarin trekken ze resoluut de kaart van de traditionele Thaise keuken in al haar eenvoud.

Olivier is veertig jaar geleden geboren en opgegroeid in Bever, toevallig ook een faciliteitengemeente, op de kruising van de provincie Henegouwen met Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Na de middelbare school trok hij naar Brugge, naar hotelschool Ter Groene Poorte, waar hij in 2000 afstudeerde. Nadien werkte hij in verschillende hotels en restaurants in het Brusselse. Sue groeide op in Thailand. Ze studeerde af aan de Rangsit University in Bangkok, in de richting Hotel en Toerisme. Op 1 januari 2001 kwam ze in Brussel werken in het kader van een uitwisselingsproject. Na de uitwisseling bleef ze in België hangen en leerde ze hier Nederlands.

Streetfood

‘In 2006 zijn we elkaar tegen het lijf gelopen’, vertellen Olivier en Sue. ‘In 2011 trokken we samen naar Thailand, om te werken in een hotel van een tante van Sue. Na zes maanden realiseerden we ons dat het werk in een hotel toch niet onze grote droom was. Maar ondertussen hadden we de Thaise streetfoodcultuur leren kennen: een grote bakfiets of een kar, met daarop het nodige om eten te bereiden en te verkopen op lokale marktjes. Geen plichtplegingen, geen overdreven reglementeringen. Gewoon doen.’

Die ervaring doet hen nadenken over hun toekomst in België. In 2013 zetten ze de eerste stap en schaffen ze zich een aanhangwagen aan die ze inrichten om te koken. Het Flageyplein in Elsene is de eerste plek waar ze hun foodtruck stallen. Tijdens de zaterdag- en zondagsmarkt verkopen hun Thaise specialiteiten als zoete broodjes. Stelselmatig breidt het aantal verkooppunten uit en ook de foodtruck krijgt een upgrade.

Taxi

In augustus 2020 ruilt het koppel zijn woonplaats Ath voor Drogenbos. ‘We hadden het geluk dat er een geschikt huis met atelier vrij kwam. Het bespaart ons heel wat reistijd. In Drogenbos rijdt nu trouwens een echte Thaise taxi rond. Niet om personen te vervoeren, maar als reclame voor onze zaak. Hier valt deze wagen op, maar in Thailand hebben bijna alle taxi’s dezelfde kleuren als de onze’, vertellen ze.

‘De Thaise keuken is een heel traditionele keuken, met de nadruk op simpele en verse voeding. Geen kitscherig gedoe zoals in de meeste Thaise restaurants die je in het Westen vindt, maar de essentie: goed, vers en gezond eten. Wij zijn doorgaans zo’n twee en een half uur open om onze maaltijden te verkopen, maar de voorbereiding van een verkoopronde vraagt zowat twaalf uur met ons beiden’, vertellen ze. ‘De meeste ingrediënten die we gebruiken komen van hier, maar de typische Thaise ingrediënten halen we bij een leverancier in het Brusselse die ze invoert vanuit Thailand.’

‘Corona heeft ons zwaar getroffen. Sinds de uitbraak is onze omzet al met 30 à 40 procent gedaald, boven op de drie maanden waarin onze foodtruck aan de kant moest blijven. De meeste van onze locaties bevinden zich in de Brusselse bureauwijken. Al dat telewerk was voor ons geen goede zaak. In Linkebeek kan je ons in normale omstandigheden elke maandagavond vinden op de parking van De Slaapadviseur. Al zijn we momenteel opnieuw overgeschakeld op thuislevering. Als we in de toekomst een plaats zouden vinden in Drogenbos om onze foodtruck te stallen, dan zouden wij zeker geen neen zeggen.’

Meer info: www.changnoi.be