submenu

GC de Moelie - Bienvenue chez les Ch’tis

Philippe Abrams (Kad Merad) werkt bij de post in het Zuid-Franse plaatsje Salon-de-Provence. In de hoop de depressieve buien van zijn vrouw (Zoé Félix) te doen verminderen, vraagt hij een overplaatsing naar de Côte d’Azur aan. Aangezien bij een dergelijke overplaatsing de voorkeur wordt gegeven aan een gehandicapte, doet hij zich als zodanig voor. Dit komt echter uit en als straf wordt hij voor minstens twee jaar overgeplaatst naar het uiterste noorden van Frankrijk, naar het plaatsje Bergues, vlak onder Duinkerke. Iedereen om hem heen – voor wie Lyon al Noord-Frankrijk is – bestempelt alles verder dan Parijs als de hel en alle clichés worden uit de kast getrokken om duidelijk te maken dat deze overplaatsing het slechtste is wat hem kan overkomen.
Wanneer hij in Bergues aankomt, lijken alle vooroordelen eerst nog op waarheid te berusten, maar al snel merkt hij dat er niets van klopt. De mensen zijn aardig en verwelkomen hem hartelijk, het is er niet eens zo erg koud en van het dialect valt ook nog wel wat te maken. De werknemers op het postkantoor worden al snel zijn vrienden. In de telefoongesprekken met zijn vrouw, die met hun kind in Zuid-Frankrijk is achtergebleven, probeert hij door te laten schemeren dat het er helemaal niet zo slecht is, maar ze wil hem niet geloven. Wanneer hij merkt dat haar medelijden haar liefde voor hem aanwakkert, doet hij tegenover haar alsof hij het erg zwaar heeft. Als ze dan besluit toch bij hem te komen wonen om hem te steunen, moet hij zijn nieuwe vrienden te Bergues vertellen dat hij hen tegenover zijn vrouw als barbaren en halve wilden heeft afgeschilderd.

Een film uit 2008, met Anne Marivin, Dany Boon, Guy Lecluyse, Kad Merad, Lorenzo Ausilia-Foret, Philippe Duquesne, Zoé Félix

Duur: 1 uur 46 min

Geregisseerd door Dany Boon

datum

praktische info

genre

film

adres

GC de Moelie - Polyvalente Zaal
Sint-Sebastiaanstraat 14
1630 Linkebeek

prijs

  • Basistarief: 2 euro